Gullit weg uit Grozny

René Does

Ruud Gullit heeft het nog geen half jaar uitgehouden als trainer van de Tsjetsjeense voetbalclub Terek Grozny, die geleid wordt door de almachtige president van de Russische deelrepubliek in de Noord-Kaukasus, Ramzan Kadyrov. Slechte resultaten en ongelukkige uitspraken in de media deden Gullit de das om.

Gullit met bontmuts

Het kan koud zijn in Rusland. Foto: fc-terek.ru.

Ramzan Kadyrov had twee redenen om een half jaar geleden Gullit voor naar verluidt een salaris van vier miljoen euro aan te stellen als trainer van Terek. Allereerst was er de hoop dat het Gullit nu wel eens zou lukken als trainer ook succes te hebben en Terek niet voor degradatievoetbal te laten spelen, maar voor een plaats in de Europese clubtoernooien. Ten tweede was de wereldberoemde en charismatische Gullit voor Kadyrov een mooi uithangbord om de wereld te laten zien dat het met Tsjetsjenië en met name Grozny de goede kant opging. Kortom, het aantrekken van Gullit was goede pr voor de republiek en haar hoofdstad.

Als trainer heeft Gullit ook Terek Grozny niet vooruit kunnen helpen. Terwijl de club in de vorige Russische competitie als twaalfde eindigde, stond Terek tijdens Gullits vertrek op de veertiende plaats.

Kadrov voetbalt een partijtje mee

Ramzan Kadyrov, 15 mei 2011. Foto: fc-terek.ru.

Dit had Gullit heel misschien nog vergeven kunnen worden als hij de laatste tijd in de media niet steeds ontevredener en kritischer geluiden over Terek en het leven in Tsjetsjenië had geventileerd. Met name een interview met de Daily Mail van 6 juni schoot de clubleiding in het verkeerde keelgat.

Zo klaagde Gullit dat er geen goede voetbalinfrastructuur bestond in Tsjetsjenië en aan hem beloofde spelers (Mbark Boussoufa, Diego Forlan en Madjid Boughera) niet waren aangetrokken.

Verder toonde hij zich ontevreden over aspecten van het leven in het islamitische en kort geleden door burgeroorlog geplaagde Tsjetsjenië, zoals dat je er niet in korte broek over straat kunt lopen, je op iedere straathoek agenten met kalasjnikovs ziet en je er geen alcohol kunt drinken, waardoor het voor hem geen nut had vrienden uit te nodigen naar Grozny. Tevens gaf hij toe ook voor het geld voor Terek te hebben gekozen, naast zijn zucht naar avonturen.

Op 13 maart reageerde de clubleiding op de website van Terek. Gullit werd 'onprofessioneel gedrag' en 'schending van de bedrijfsethiek' verweten. Gullits klachten werden tegengesproken. Over de infrastructuur stelde de clubleiding dat Terek met de Achmed-Arena (genoemd naar de door islamisten gedode vader van Ramzan Kadyrov, president Achmed Kadyrov) net een gloednieuw modern stadion had gekregen en dat het de trainingsstaf en spelersgroep in hun verblijfplaats Kislovodsk in de naburige Russische provincie Stavropol aan niets ontbrak.

Daarnaast zou Gullit de transferperiode juist hebben laten verlopen om nieuwe spelers te kopen, hoewel hij niet sterk op het geld had hoeven te letten. Verder zou Gullit de gewoonte hebben met zijn spelers nachtclubs te bezoeken om de teamgeest te versterken. Gullit moet 'minder aan bars en discotheken denken,' aldus de site. En het leven in Tsjetsjenië is inderdaad niet zo verdorven als in zijn vaderland Nederland.

Via de site werd Gullit een ultimatum gesteld: de volgende dag de uitwedstrijd tegen Amkar Perm winnen, anders volgde ontslag. Terek verloor die wedstrijd met 1-0 door een eigen doelpunt in de allerlaatste minuut van Aleksandr Omeljantsjoek.

Op 15 juni werd Gullit door Kadyrov ontslagen. Waarschijnlijk was Gullit niet rouwig om het ontslag. Na het ontslaggesprek vloog Gullit met vice-president Boelat Tsjagajev in diens privé-vliegtuig naar Zwitserland. De rijke Tsjetsjeense zakenman Tsjagajev is sinds enkele maanden ook eigenaar van de Zwitserse voetbalclub Xamax Neuchâtel.

Tsjagajev had Gullit bij Terek aanbevolen en zal waarschijnlijk ook opdraaien voor Gullits ontslagpremie van naar verluidt zes miljoen euro. Overigens heeft Tsjagajev tot ontzetting van de Xamax-supporters plannen de naam van de club te veranderen in Xamax Vajnach. De Vajnachen zijn een relatief grote bevolkingsgroep in de Noord-Kaukasus waarvan de Tsjetsjenen deel uitmaken.