Eerste wintercompetitie in Russisch voetbal achter de rug

René Does

In het weekend van 25 en 26 mei 2013 was de laatste speelronde in de 21ste Russische voetbalcompetitie in de postcommunistische tijd. Het was een competitie in ´het nieuwe formaat´, zoals de Russen dat noemen. Dat wil zeggen dat de Russische Premier League dit jaar voor het eerst een wintercompetitie was in plaats van een zomercompetitie. Heeft dit tot nieuwe resultaten geleid?

De eerste conclusie is dat veel hetzelfde is gebleven in het Russische voetbal. Maar het was waarschijnlijk ook niet te verwachten dat het nieuwe formaat meteen al grote verbeteringen te zien zou geven. De belangrijkste reden om de wintercompetitie in te voeren was dat het Russische voetbal synchroon zou gaan lopen met de grote competities in West-Europa en de Russische clubs op Europees niveau betere resultaten zouden gaan behalen dan voorheen. Zo´n effect was afgelopen seizoen echter nog niet zichtbaar.

Hetzelfde kon nog geconcludeerd worden over het groeiende aandeel buitenlandse spelers en trainers in de Russische voetbalcompetitie. Het maximum aantal buitenlandse spelers dat gelijktijdig op het veld mocht staan werd afgelopen seizoen verhoogd van zes naar zeven. Maar liefst negen van de zestien clubs in de Premjer Liga werden geleid door buitenlandse trainers.

Een trend die zich voortzette was het verlies van de sterk overheersende rol van de Moskouse clubs in het Russische voetbal, hoewel CSKA Moskou verrassend kampioen werd van de afgelopen competitie. De drie andere voetbalgrootmachten uit Moskou, Spartak, Dinamo en Lokomotiv, werden respectievelijk vierde, zevende en negende. Clubs uit ´de provincie´ nestelen zich steeds steviger in de top van het Russische voetbal, met name Zenit Sint Peterburg, Anzji Machatsjkala en Roebin Kazan.

In het afgelopen voetbalseizoen was er verder continuïteit in enkele nare trekjes en gewoontes in het Russische voetbal. In de laatste wedstrijdronde van het seizoen was er toch weer een racistisch incident. Dit keer bij de wedstrijd tussen Spartak Moskou en Alanija Vladikavkaz. Spartak-supporters maakten oerwoudgeluiden richting de Alanija-verdediger Akes Dacosta Gur uit Ivoorkust. Die liet zich hierdoor zo beïnvloeden dat hij een middenvinger naar het Spartak-publiek opstak en later een directe rode kaart kreeg na een grove overtreding.

foto van Drenthe

Royston Drenthe speelt bij het gedegradeerde Alanija. Foto: fc-alania.ru.

Verder waren er weer enkele ernstige ongeregeldheden op en rond het veld. In de een na laatste speelronde kwam het tot in Vladikavkaz tot een massale vechtpartij tussen spelers van Alanija en de bezoekers van Dinamo Moskou. De wedstrijd werd beëindigd met vier rode en tien gele kaarten. Vier spelers van Alanija, dat op punt van degraderen stond, te weten Giorgi Chanturia, Neko, Aleksandr Kokorin en Balázs Dzsudzsák, kregen bij elkaar 23 wedstrijden schorsing opgelegd.

Op 17 november kreeg keeper Anton Sjoenin van Dinamo Moskou in het stadion van Zenit in Sint Petersburg een vuurwerkbom naar zich gegooid, waarna de wedstrijd werd gestaakt en Zenit door de strafcommissie van de Russische Voetbalbond een reglementaire nederlaag van 3-0 kreeg opgelegd.

Zenit ging in beroep bij de geschillencommissie van de UEFA in Lausanne, maar tot verbazing van het Zenit-bestuur werd de uitgesproken straf door de UEFA bevestigd. Dat Zenit en de UEFA dezelfde hoofdsponsor hebben, het staatsgasbedrijf Gazprom, bleek geen invloed te hebben. Wellicht was dit een cruciale straf want Zenit werd uiteindelijk tweede in de competitie op twee punten achterstand van kampioen CSKA Moskou.

Er werd ook weer hevig geklaagd over het niveau van de scheidsrechters. De almachtige president van de deelrepubliek Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, tevens voorzitter van de hoofdstedelijke voetbalclub Terek Grozny, illustreerde in dit verband het gebrek aan orde en discipline in het Russische voetbal door tijdens de wedstrijd tussen Terek Grozny en Roebin Kazan op 17 maart via de stadionspeaker scheidsrechter Michail Vilkov toe te roepen: Een omgekochte scheidsrechter. Jij eikel. Als straf moest Terek de volgende thuiswedstrijd, tegen Zenit Sint Petersburg, zonder publiek spelen.

Voetbalverslaggever Andrej Vdovin van de krant Moskovskije Novosti zette na afloop van het seizoen enkele cijfers op een rij:

Verdediger Vasili Berezoetski van landskampioen CSKA Moskou vatte het voetbalseizoen aardig samen tegen het weekblad Argoementy i Fakty: ´Het is duidelijk dat wij geen Spanje zijn. Ons kampioenschap blijft vooralsnog op een bepaald niveau steken. De infrastructuur en de velden laten te wensen over. Voeg daar het harde klimaat aan toe… Met als resultaat dat we in Rusland meer moeten betalen dan de Europeanen om buitenlandse spelers van een aanvaardbaar niveau aan te trekken.´


Eindstand Russische competitie 2012-2013

  1. CSKA Moskou 30-64
  2. Zenit Sint Petersburg 30-62
  3. Anzji Machatsjkala 30-53
  4. Spartak Moskou 30-51
  5. Koeban Krasnodar-51
  6. Roebin Kazan 30-50
  7. Dinamo Moskou 30-48
  8. Terek Grozny 30-48
  9. Lokomotiv Moskou 30-43
  10. Krasnodar 30-42
  11. Amkar Perm 30-29
  12. Wolga Nizjni Novgorod 30-29
  13. Rostov 30-29
  14. Krylja Sovetov Samara 30-28
  15. Mordovië 30-20
  16. Alanija Vladikavkaz 30-19


-->