'Macaroni po-flotski'

Nina Brugman

'Macaroni po-flotski' is een van de voorgerechten die blijvend populair waren in veel sovjetgezinnen. Nog steeds wordt het veelvuldig gegeten. Bij Russische vrijgezellen blijkt dit zelfs voorgerecht nummer één te zijn (op gelijke voet met het spiegelei). 'Macaroni po-flotski', evenals gebakken aardappels met een gehaktbal (nog zo'n culinaire kampioen), stond standaard op het menu van elk eenvoudig sovjetrestaurant, eethuis of kantine van welke instelling dan ook, van kantoren, bedrijven, scholen tot de communistische partijstructuren.

De beroemde clown en directeur van het Oude Circus in Moskou, Joeri Nikoelin, zei wel eens dat 'macaroni po-flotski' zijn lievelingsgerecht was. Ik denk dat dat voor heel veel Russen opgaat. De oorsprong van het gerecht is onduidelijk, maar de naam ('à la vloot') is simpel te verklaren: de lekkere smaak, het minimum aan benodigde ingrediënten, de eenvoudige bereiding en de korte kooktijd maken dit gerecht favoriet in omstandigheden als die van een schip op de golven. Kortom, een typisch sovjetgerecht.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper en fruit intussen de uien goudbruin. Verkruimel het gehakt, voeg wat zout en peper naar smaak toe. Braad dit gaar, samen met de uien. Doe de macaroni in een vergiet en was ze in een ruime hoeveelheid koud kraanwater. Macaroni goed laten uitlekken. Voeg de macaroni bij het gehakt en laat het geheel al roerend nog 2 tot 3 minuten op een laag vuur staan.