Goloebtsy

Nina Brugman

Goloebtsy, gevulde koolrolletjes, is een traditioneel gerecht dat, net als pelmeni, in vrijwel ieder Russisch gezin wordt gegeten. Uit mijn kleine culinaire zoektocht bleek dat er tientallen varianten van dit gerecht bestaan. Zo worden goloebtsy (van het Russische woord voor duif: goloeb) onder een andere naam ook gegeten in Turkije, Irak, Armenië, Tatarstan, Litouwen en Polen.

De populariteit ervan is makkelijk te verklaren. Goloebtsy is een 3-in-1 gerecht van een van de meest voorkomende groentesoorten, namelijk kool. Omdat de Nederlandse witte kool vrij harde bladeren heeft, gebruik ik spitskool, met zijn zachte bladeren.

Ingrediënten:

Haal de buitenste bladeren van de kool af en zet de overgebleven kool 5 à 7 minuten in een pan met kokend water. Laat de kool daarna uitlekken. Kook intussen de rijst beetgaar en laat deze wat afkoelen. Haak of snijd spekreepjes en ui fijn en meng deze met het gehakt, paneermeel, bloem, rijst, eigeel, peper en zout tot een homogene massa ontstaat.

Haal de koolbladeren los en leg in het midden van elk blad ongeveer 1½ à 2 eetlepels van de gehaktmassa. Vouw het blad dicht in een vorm van een rechthoekige enveloppe. Gebruik touw of satéprikkers, zodat het pakketje niet open gaat.

Leg de goloebtsy in een ruime pan met dikke bodem, giet de bouillon erop en breng het geheel aan de kook. Temper het vuur, voeg de zure room toe en laat het gerecht nog 15 à 20 minuten smoren. Giet vlak voor het opdienen de bouillon over de goloebtsy en versier ze met takjes peterselie.

Priejátnogo appetíta! (Eet smakelijk!)