Haring onder de bontjas

Nina Brugman

Twee jaar geleden werd in Moermansk, in het Hoge Noorden, het grootste gerecht in Rusland ooit gemaakt. Het was seljódka pod sjóeboj, haring onder de bontjas. Deze woog bijna 266 kilo.

Er bestaan veel varianten van dit recept. Elk gezin heeft zijn eigen recept: sommige voegen een zoetzuur augurkje toe, andere doen er een appeltje bij, en weer andere gebruiken nooit ui. Hoe dan ook, het resultaat is altijd heerlijk en daarom is seljodka pod sjoeboj erg geliefd in Rusland.

HoofdingrediŽnten:

Eventuele ingrediŽnten:

Kook alle groente gaar, laat ze afkoelen en haal de schil van de aardappelen en bietjes. Rasp de groente op een grove rasp. Prak de eieren fijn met een vork. Snij de haring in stukjes van 2 bij 1 cm.

Het maken van de salade is erg simpel: alle ingrediŽnten in laagjes op elkaar leggen met mayonaise als tussenlaag. De laagjes moeten ongeveer 1 cm dik zijn zodat het onderliggend laagje niet zichtbaar is. Neem een platte schaal, dan liggen de laagjes netter op elkaar.

De volgorde is: aardappels - mayonaise (sommigen gebruiken een mix van mayonaise en crŤme fraÓche) - haring - mayonaise - (eventueel) fijn gesneden ui - mayonaise - eieren - mayonaise - wortelen - mayonaise - (eventueel) appels - mayonaise - bietjes - mayonaise - (eventueel) geraspte kaas. Op de bovenste laag weer wat mayonaise aanbrengen en deze egaal uitsmeren. Eventueel garneren met in kleine stukjes geprakte walnoten.

De salade smaakt het lekkerst als hij 1 - 1½ uur in de koelkast heeft gestaan.