Goerjevs pap - niet zomaar een pap

Nina Brugman

Eén van de meest gegeten gerechten in Rusland is pap, in het Russisch: kásja. Het oude Russische spreekwoord Sjtsji da kasja, pisjtsja nasja (koolsoep en pap, dát is ons voedsel) geeft de plaats van pap in het Russische menu goed aan.

Góerjevskaja kásja dankt zijn naam aan de Russische minister van FinanciŽn en lid van de Staatsraad graaf Dmitri Goerjev (1751-1825). Goerjev staat bekend om zijn succesvolle financiële beleid tijdens de oorlog tegen Napoleon. Napoleon liet de strijd niet alleen met legers en wapens voeren, maar ook door de emissie van vals geld in de muntsoort van de vijand.

Volgens de legende dineerde Goerjev op een dag op een landgoed, waar hij een overheerlijke griesmeelpap kreeg aangeboden. Goerjev stond bekend als een fijnproever, maar zo'n heerlijk dessert had hij nog nooit gegeten! Nog dezelfde dag kocht hij de kok, de lijfeigene Zachar Koezmin, samen met zijn gezin op en sindsdien kon Goerjev dit gerecht ook zijn eigen gasten voorzetten.

In de Russische kookboeken kreeg het gerecht zijn naam. In 1814 werd Goerjevs pap in Parijs als een nieuw Russische lekkernij gepresenteerd.

IngrediŽnten:

Keukengerei:

Goerjevs pap is een laagjesgerecht dat eerder op een taart lijkt dan op een gewone pap. Tussen de paplaagjes zitten laagjes noten en jam. Bovendien zijn de paplaagjes door roomvliezen van elkaar gescheiden. De volgorde en samenstelling van de tussenlaagjes, evenals het totale aantal laagjes, zijn willekeurig.

Kook het griesmeel in de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking. Belangrijk: strooi het griesmeel met een dun straaltje in de kokende melk en blijf roeren tot het iets gaat binden. Haal het van het vuur en blijf roeren tot de pap iets afkoelt. De pap moet vrij dik zijn.

Verwarm de room in een brede lage pan in de oven (250-270į C) of op laag vuur. Zodra een stevig roomvliesje op het oppervlak is ontstaan en begint te 'blossen', dit voorzichtig apart leggen. Maak op deze manier 6 tot 7 roomvliezen.

Hak de noten fijn en rooster ze even (belangrijk voor de smaak en de kleur van de pap). Leg een 0,5-1 cm dikke laag pap in een beboterde ovenschaal. Besmeer de paplaag met wat jam en strooi er een laagje noten op. Leg een roomvlies er bovenop. Daarop weer een laag pap, een laagje jam met noten, enzovoort. Herhaal dit tot alle roomvliezen op zijn.

Leg een laag pap op het bovenste vlies, bestrooi eventueel met wat suiker en versier alles met rozijnen en stukjes sukade of tuttifrutti. Als er room over is, begiet het gerecht ermee.

Zet Goerjevs pap voor 10-15 min. in een voorverwarmde oven bij 180į C, tot de suiker gesmolten is. Warm opdienen in dezelfde ovenschaal.