Tsjeboereki (Kaukasische pasteitjes)

Nina Brugman

Tsjeboeréki zijn in olie gebakken maanvormige pasteitjes met een vulling van gekruid lamsvlees. Oorspronkelijk komen tsjeboereki uit de Kaukasus, maar ook in Centraal-AziŽ zijn ze goed bekend.

Deze pasteitjes, met hun uit de Turkse talengroep afkomstige naam, waren altijd al een geliefd hapje in de Sovjet-Unie en dat zijn ze nog steeds. Russen maken ze thuis of kopen ze bij straatkiosken, metrostations of zomaar ergens tijdens een dagje uit. Er bestaan zelfs speciale tsjeboereki-eetcafť's, waar men zich met deze heerlijke sappige pasteitjes kan vol eten.

Als basisingrediŽnt voor de vulling kan, in plaats van vlees, ook harde soorten kaas, aardappels of paddenstoelen worden genomen.

Voor ongeveer 24 stuks hebben we nodig:

We beginnen met het deeg. Doe water, olie en zout in een pannetje en breng dit aan de kook. Haal het pannetje van het fornuis en voeg al snel roerende een ½ glas bloem toe. Meng de deegmassa zorgvuldig om deze mooi glad te maken. Meng het ei door het deeg. Al knedend de resterende bloem beetje bij beetje toevoegen, evt. een ietsje wodka. Het deeg mag niet meer aan de handen plakken. Als het nog plakt, een beetje bloem toevoegen.

Laat het deeg ong. 1½ à 2 uur in de koelkast rusten. Na 45 min. het deeg uit de koelkast halen en nogmaals goed kneden. Dan weer terugzetten om verder te laten rusten.

Nu maken we de vulling. Uien schillen en fijn hakken of malen. Meng ui met zout, peper en kruiden en fruit dit even in een koekenpan. Indien nodig, maal het vlees tot gehaktachtige staat. Het lekkerste is lamsvlees, maar andere soorten vlees of gehakt zijn ook mogelijk, zoals half-om-half gehakt, biefstuktartaar met gemalen lamsvlees, of varkensvlees dat u zelf maalt met behulp van een vleesmolen. Voeg de uimassa en water (of magere yoghurt) toe en meng alles goed in een kom.

U kunt de tsjeboereki het beste één voor één maken. Snij van het deeg een stukje ter grootte van een tennisbal af en rol dit tot een flinterdunne - hoe dunner hoe beter! - plak van 10 à 15 cm doorsnee. Leg ong. 1½ eetlepel vulling gelijkmatig op de ene helft van de plak. Vouw de plak nu dubbel en knijp de randen met een vork samen, zodat binnenin zo min mogelijk lucht blijft. Controleer of er geen scheurtjes of gaatjes in de randen zitten.

Vul nu een diepe koekenpan (braadpan) met olie tot een niveau van 2 à 3 cm. Verwarm de olie en bak de tsjeboereki met 2 of 3 tegelijk aan elke kant goudbruin. Warm serveren. Sommige Russische mannen zweren bij bier bij hun tsjeboereki.

Let op! Houd bij het opeten het pasteitje rechtop vast en begin vanaf de bovenste punt te eten. Anders riskeert u uw kleding, vloer of meubilair, want binnenin het pasteitje zit erg heet vleessap.

Zjeláju vam prijátnogo appetíta! (Ik wens u smakelijk eten)