Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

1917. Romanovs & Revolutie

portret van tsaar Nicolaas II en de Britse koning George V, gearmd poserendHonderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. De eerste monarchie die verdween als gevolg van de Eerste Wereldoorlog (van vier in totaal). Er zijn meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering.
Elke laatste zaterdag van de maand wordt een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT), voor dove en slechthorende bezoekers.
Elke dag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur wordt de film Oktjabr van Sergej Eisenstein vertoond.

foto van een met een zeis maaiende tsarjevitsjDe laatste dagen van de Romanovs

Honderd jaar na de Russische Revolutie toont het Fotomuseum een unieke serie persoonlijke foto’s van de Romanovs, gemaakt door de Zwitserse schrijver en academicus Pierre Gilliard (1879-1962). Als privéleraar van de keizerlijke kinderen bouwde hij in dertien jaar een bijzondere band met hen op. Zijn intieme, ontwapenende en soms bevreemdende beelden van boottochtjes en speelpartijen tonen de nog schijnbaar onbezorgde jaren voor het noodlottige einde van de laatste tsaar van Rusland.

Lissitzky en Oud in dialoog

foto van de voorkant en de tekst op de achterkant van een kaartIn mei 1923 hebben de Russische kunstenaar El Lissitzky en de Nederlandse architect J.J. Oud elkaar voor het eerst ontmoet. Lissitzky bezocht Nederland in verband met de Eerste Russische Kunsttentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1923. Hij hield voordrachten over de nieuwe kunst in Rusland. De architect Oud was lid van het Algemeen Comité voor Economische Opbouw van Rusland, de vereniging die mede verantwoordelijk was voor de organisatie van de Nederlandse tentoonstelling. Tussen de beide heren ontstond een interessante briefwisseling die duurde tot 1928. Deze correspondentie is bewaard gebleven in het archief van het Van Abbemuseum en wordt nu in de bibliotheek van het museum tentoongesteld.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestond in 2016 20 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Talrijke optredens in Nederland en daarbuiten in alle maanden vanaf 27 mei.

optreden van RusalkiMeer van Meerminnen

Het internationale wereldmuziek kwartet Rusalki (Russisch voor 'meerminnen') heeft een repertoire van meer dan 70 liederen in ruim 25 talen. Er is geen of weinig instrumentale begeleiding.
Rusalki heeft meer dan 500 concerten gegeven, onder andere bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, Sail 2000, het Oerol festival, het beroemde Slavyanski Bazar in Kiev, hoofdstedelijke optredens in Het Concertgebouw en Paradiso en in kerken, concertzalen en kastelen door het hele land.


Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 3 juni in Middelburg.

10 zangeressen van het koorBalkan Vrouwenkoor

In september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Klein Byzantijns Koor Utrecht

het koorHet Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 11 juni en 17 september in Culemborg, 3 december in Bilthoven en 6 mei 2018 in Laren.


persfoto van Viktoria en Irina PankratovaTwee eeuwen Russische muziek

Met dit concert viert de muzieksalon “Bij Natalia” zijn eerste jubileum. De muzikale gasten van dit concert zijn twee getalenteerde Russische vrouwen: Viktoria Pankratova, prachtige sopraan, soliste van het theater van muzikale komedie in Sint-Petersburg en Irina Pankratova, geweldige pianiste, auteur van verschillende muzikale voorstellingen voor kinderen. Ze presenteren “Bij Natalia” hun nieuwe programma “Twee eeuwen van Russische muziek” dat bestaat uit romantische liederen van Russische componisten van 19 en 20-ste eeuw.

Olga Pashchenko

De jonge Olga Pashchenko is een begenadigde Russische bespeler van vele soorten keyboards. Zij trad voor het eerst op toen ze negen jaar was en heeft al een behoorlijke prijzenkast.

Optreden: 2 juli in Brussel.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl.

Optreden: 27 augustus in Zeist.

leden van SlavujSlavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 26 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt. In 2017 bestaat het koor 30 jaar.
Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genco Gencev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siocic, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

Concerten: 10 juni, 9 december en 17 december in Amsterdam

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en in alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optredens: 25 juni en 16-20 augustus in Amsterdam.


Mariana Izman

foto van IzmanMariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optredens: 14 juli om 21.00 uur in Concertgebouw Amsterdam (Robeco Summer Nights) en 24 februari 2018 in Orpheus Theater Apeldoorn (solo recital)

Alphens Kozakkenkoor

het koorHet Alphens Kozakkenkoor onder leiding van Arkadi Gankin heeft ongeveer 35 leden. De stemmen zijn verdeeld over bassen, baritons, eerste en tweede tenoren. Het repertoire bestaat uit byzantijns-liturgische muziek en kozakkenliederen.

De wekelijkse repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in de Maranathakerk, Jongkindt Coninckstraat 2 in Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden, met name eerste tenoren, zijn welkom en kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Optreden: 8 oktober in Alphen aan de Rijn.


Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.

Optreden: 30 juni in Amsterdam.


buitenfoto van koor IndrikIndrik

Indrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn de plaats van herkomst van het koor. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 26 leden overwegend Russische liturgische liederen.

Concerten: 15 oktober in Hoorn en 17 december in Purmerend.


Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens.

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Optredens: 29 oktoberin Steenwijk en 16 december in Valthermond

Nino Gvetadze

Nino GvetadzeDe Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 5 juni in Rheden (Kamermuziekfestival), 29 t/m 9 augustus (tour met het Jeugdorkest Nederand), 20 t/m 27 augustus (Stiftfestival) en 26 augustus (Cello Festival Zutphen).


Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Optredens:8-10 september in Bilthoven (masterclasses en vioolconcerten), 11 november in Het Concertgebouw Amsterdam, 19 en 21 januari 2018 in Bilthoven, 27 januari in Cruquius, 10 maart 2018 in Bilthoven en 18 maart 2018 in Oostvoorne

Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Optredens: zondag 24 september om 14.00 uur in Groningen en om 16.00 uur in Vries, 8 oktober in Bellingwolde, 22 oktober in Roden, 5 november in Norg, 12 november in Vilsteren en 26 november in Terband

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt 30 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig a capella ten gehore gebracht.

Concerten op 11 juni in Maastricht, 8 oktober in 's Gravenvoeren (Belgisch Limburg), 19 november en 30 december in Maastricht.

het koor in actie bij 'De Nachtwacht'Oeral Kozakkenkoor

Het Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag onder leiding van Gregor Bak (Nederlandse televisiepresentator, musicoloog en pianist) religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.

Optredens: 10 september in Scheveningen, 7 oktober in Zeist, 21 oktober in Mijdrecht, 26 november in Wormer, 2 december in Massemen (België), 10 december om 10.00 uur in Rijswijk, 10 december om 15.00 uur in Rotterdam-Pendrecht, 16 december in Barendrecht, 17 december in Den Haag, 20 december in Goirle en 22 december in Pijnacker.

Maria Prokofieva

Maria Prokofieva poseert met haar pianoDe Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft regelmatig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano-onderricht geeft.

Optredens: 4 maart 2018 in Santpoort-Noord em 21 april 2018 in Den Bosch.

Volodymyr Kurylenko

Volodymyr KurylenkoBajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. (Enkele voorbeelden van optredens.) Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.
Eind juni worden de vespers van Rachmaninov uitgevoerd.


Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Regelmatig houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


Caucasica

het koor in een kerkCaucasica.nl is een gemengd a-capellakoor in Groningen met ruim 20 leden. Het koor staat sinds zijn oprichting in 1998 onder leiding van Yuri Makarov.
Als enig koor in Nederland zingt Caucasica een repertoire dat uit Georgische, Russische en Armeense liederen bestaat. De liederen van Caucasica combineren de eeuwenoude tradities van Georgische meerstemmigheid, de Armeense verfijndheid en de Russische melancholie. Ze beslaan elk aspect van het leven: strijdliederen, wiegeliedjes, weeklachten en liefdesliedjes, kinderversjes, feestliederen en serene hymnen.

THEATER

affiche van 'Pinokkio'De Russische Pinokkio

School4Stars komt weer terug naar De Doelen met de voorstelling Pinokkio. Ontmoet Pinokkio en zijn vrienden en ga mee op een nieuw avontuur!
Deze première is gebaseerd op het bekende boek van Aleksej Nikolajevitsj Tolstoj (1883-1945), niet te verwarren met Aleksej Konstantinovitsj Tolstoj of Lev (Leo) Tolstoj. Tolstoj heeft Pinokkio herverteld. De Westerse Pinokkio wil een mens van vlees en bloed worden. De Russische Pinokkio, in Rusland Boeratino geheten, blijft een houten pop en voert zijn poppenvolk naar een lichtende toekomst met een gouden sleuteltje.
Boeratino was en is popullair bij de Russische jeugd. Zijn deugden worden nog steeds gebruikt in de opvoeding van kinderen.

FILM

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Op 18 december vertoont de Blinibiscoop Hondenhart van Vladimir Bortko.


DIVERSEN

Russia - Superpower or House of Cards?

Since the Ukraine crisis West and East have resumed their former fight for spheres of influence again. Putin’s Russia feels humiliated and tries to retake its place on the world stage. The United States of Trump threatens to become unpredictable. A weak Europe is squeezed in between the two. What is Russia up to? Do we have to fear its policies or is it a case of imperial overstretching?
As hybrid warfare, old school espionage, desinformation and fake news still dominate the headlines in 2017, forum RaamopRusland and centre De Balie has invited three eminent experts on Russia to shed light on these issues: Mark Galeotti, Alexei Levinson and Han ten Broeke.

Lezing: Vier eeuwen Romanov

Het Russische hof verplaatste zich in 1703 naar Sint Petersburg en vanaf deze periode maten de tsaren zich een westerse stijl aan. Verschillende generaties hebben indrukwekkende verzamelingen aangelegd en imposante (zomer)verblijven gebouwd. Van rococo tot Art Nouveau. De tsaren waren verwoede verzamelaars. Tijdens het college vertelt kunsthistoricus Michel Didier over vier eeuwen Romanov en komen de belangrijkste paleizen en indrukwekkende kunstcollecties aan bod.

Reizen met Onwijn

hoofd van OnwijnIn mei organiseert drs. Karel Onwijn een 12-daagse rondreis door Georgië en Armenië en in september een cruise Moskou-Ladogameer-Sint Petersburg.

Nederlands Instituut in St. Petersburg

Het NIP biedt mogelijkheden voor studenten, onderzoekers en docenten van de participerende universiteiten. Het aanbod bestaat uit onderwijs, stages, onderzoeksmogelijkheden en studiereizen. Ook bieden het NIP beurzen en begeleiding bij scripties of andere individuele onderzoeksprojecten van studenten in Rusland. Studenten komen zelf met een onderzoeksplan.
Website NIP

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique of www.smirnova.eu.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2017 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne, Georgië.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam en Schiedam.
In Almere bevindt zich de Russische school Znatoki.