Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016   2017

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

Met andere ogen

Het ikonenmuseum Kampen biedt met de tentoonstelling Met andere ogen een bijzonder perspectief op de religieuze heropleving en vernieuwing in post-Sovjetlanden. Ze belicht traditionele vormen van Oosters-Orthodoxe spiritualiteit – bedevaart en ikonen – door de ogen van twee kunstenaars: de Britse fotografe Sandra Reddin en de Servische ikonenschilder Borislav Prodanovic.
Van 2008 tot 2015 heeft de Britse fotografe Sandra Reddin samen met dr. Rock deelgenomen aan bedevaarten door heel Rusland. Zij heeft de dynamiek vastgelegd in haar foto’s, die een unieke kijk bieden in de diversiteit èn de menselijke kant van Orthodoxe bedevaart.

Soviet design. Red wealth

luxe radio uit 1954roly-poly poppen

Van de jaren vijftig tot de Olympische Spelen in Moskou (1980) toont de tentoonstelling iconische stukjes van de Sovjet-levensstijl, voorbeelden van grafisch en industrieel ontwerp, technische tekeningen en prototypes van Sovjet-ontwerpers uit het Moscow Design Museum en privé-collecties. De tentoonstelling is onderverdeeld in secties, die elk een bepaald aspect van de levens- en materiële cultuur van een Sovjet-burger belichten: de kindertijd en vrijetijdsbesteding, sport en openbare evenementen, visuele communicatie en verpakkingsontwerpen, meubels en huishoudelijke producten, precisie-ontwerpen en industriële productie, en unieke projecten van het All-Union Research Institute of Technical Esthetics (VNIITE).

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Nino Gvetadze

Nino GvetadzeDe Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 17 en 18 februari in Cruquius, 2 maart in Antwerpen, 3 maart in Amsterdam en 18 maart in Zeist (alle 5 concerten samen met het met het Arosa trio), 11 maart in Hilversum en 21 april in Ede.


Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Optredens: 18 februari 2018 in Vilsteren, 18 maart in Metslawier, 25 maart in Bellingwolde (met kamerkoor Moderato Cantabile en Ani Natroshvili - altviool), 14 april in Groningen (met Kamerkoor Moderato Cantabile en ensemble Klapa Bandira), 29 april in Groningen, 26 mei in St. Nicolaasga, 27 mei in Ruinen en 24 juni in Groningen.

Mariana Izman

foto van IzmanMariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optreden: 24 februari in Orpheus Theater Apeldoorn (solo recital).

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt 30-35 zangers en zangeressen en de meeste gezangen worden vierstemmig a capella ten gehore gebracht. De liturgie wordt, zoals gebruikelijk in de Slavisch-Byzantijnse kerk, grotendeels gezongen in samenzang tussen priester en koor.

Missen: 25 februari in de H. Nicolaas en Barbara kerk in Valkenburg, 31 maart (Paaswake) in de Koepelkerk in Maastricht, 15 April in de St. Brigida kerk in Noorbeek, 27 mei in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht

Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestond in 2016 20 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Talrijke optredens in Nederland en daarbuiten in de periode februari - mei.

Byzantijnskoor Drenthe

het koorHet repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Optredens: 25 februari in Emmen en 22 april in Veenhuizen.

MirAnDa TRIO

Het MirAnDa TRIO (Mirjam Rietberg - harp, Anna Azernikova -sopraan en Dasha Beltiukova - dwarsfluit) speelt Van Biber tot en met Glinka.

Maria Prokofieva poseert met haar pianoMaria Prokofieva

De Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft regelmatig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano-onderricht geeft.

Optredens: 4 maart 2018 in Santpoort-Noord em 21 april 2018 in Den Bosch.

Bolshoi ballet in bioscopen

balletdansersHet Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Voor het achtste opeenvolgende jaar vertonen Nederlandse en Belgische bioscopen acht voorstellingen, waarvan vier opgenomen en vier live via de satelliet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle. Daarnaast worden de ballet voorstellingen vertoond in Cinemec Ede en Kinepolis België (tien steden). Let op: de onderstaande data gelden alleen allebei in Belgische bioscopen; in Nederland zijn de voorstellingen alleen op de eerste datum te zien.

Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens.

Optredens: 8 maart 2018 in Den Haag en 9 maart in Utrecht.

Misha Fomin & Atrium Quartet

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus. Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.
Misha Fomin speelt op 10 en 18 maart samen met de Russische musici van het Atrium Strijkkwartet twee kroonjuwelen uit het laatromantische kamermuziek repertoire: de pianokwintetten van Johannes Brahms en César Franck.

Optredens van Fomin: 10 maart 2018 in Bilthoven, 18 maart 2018 in Oostvoorne en 13 april in Den Dolder.

Het Atrium Strijkkwartet speelt ook op: Zondag 11 maart in kasteel Geldrop en zaterdag 17 maart in Hillegersberg, Rotterdam

Caucasica

het koor in een kerkCaucasica.nl is een gemengd a-capellakoor uit Groningen met ruim 20 leden. Het koor staat sinds zijn oprichting in 1998 onder leiding van Yuri Makarov. Hij studeerde viool en zang in Tbilisi (Georgië) en in Jerevan (Armenië) en is als docent verbonden aan muziekschool vrijdag in Groningen.
Caucasica zingt een repertoire dat uit Georgische, Russische en Armeense liederen bestaat. De liederen van Caucasica combineren de eeuwenoude tradities van Georgische meerstemmigheid, de Armeense verfijndheid en de Russische melancholie. Ze gaan over verlangen en heimwee, maar er zijn ook religieuze liederen, dansliedjes, stoere mannenliederen en weemoedige vrouwenliederen behoren tot het repertoire. Sommige liederen worden begeleid door typisch Kaukasische muziekinstrumenten zoals de panduri en de doli. Caucasica bestaat in 2018 twintig jaar.

Op 11 maart geeft Caucasica samen met het Kaukasisch Mannenensemble uit Leek een concert met liederen uit de Kaukasus en Rusland. In een mystieke setting nemen beide koren de luisteraar mee naar een sprookje over een jonge bruid, een bedrogen minnaar, gevaarlijke krijgers uit de Kaukasus, ontluikende lente en eeuwige vriendschap. Te gast bij het concert is de jonge pianist Andrei Makarov. Andrei Makarov (15) is een talentvolle pianist en heeft al meerdere prijzen gewonnen; zo won hij in 2015 de eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours.
Het Kaukasisch Mannenensemble uit Leek zingt ook liederen uit deze Georgië en Armenië, maar net even anders dan Caucasica. Veel muziek uit de Kaukasus is specifiek voor mannen geschreven: broederschap, strijdliederen, liederen waarin de woeste natuur van de Kaukasus te horen is. De religieuze liederen krijgen door de mannenzang van dit achtkoppige ensemble een bijna magische sfeer.

Klein Byzantijns Koor Utrecht

het koorHet Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 11 maart in Driebergen-Rijsenburg en 6 mei in Laren.


Hoofd van Stanislav KochanovskyStanislav Kochanovsky

De Russische dirigent Stanislav Kochanovsky is jong, getalenteerd en opkomend. Samen met het Hungarian Radio Choir, Alexander Ghindin (piano) en Nadezhda Gulitskaya (sopraan) voert hij in België werken uit van Alexander Skrjabin

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.
Op 16 maart geeft Oktoich een concert in 's Graveland


Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en in alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optreden: 18 maart met Hester van der Vlugt (violin) in Kamerik, 7 april met Harry-Imre Dijkstra (klarinet) in Eelde, 29 april met Eva van Grinsven (saxofoon) and Maria Milstein (viool) in Eindhoven, 14 mei in Amsterdam, 26 mei (Zwolle) en 27 mei (Meppel): Ravel Piano Concerto in G met Frank Adams and the HanzeOrkest.


Oeral Kozakkenkoor

het koor in actie bij 'De Nachtwacht'Het Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag onder leiding van Gregor Bak (Nederlandse televisiepresentator, musicoloog en pianist) brengt religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.

Optredens: 23 maart in Kwintsheul en 25 juni in Doorn.

Utrechts Byzantijns KoorUtrechts Byzantijns Koor

Het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 31 maart in Achterveld en 28 oktober in Laren


Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl.

Optreden: 1 april in Badhoevedorp, 26 mei in IJsselstein en 3 juni in De Meern

buitenfoto van koor IndrikIndrik

Indrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn de plaats van herkomst van het koor. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 26 leden overwegend Russische liturgische liederen.

Concerten: 15 april in Egmond-Binnen en 22 april in Hoorn.


Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 7 april in Kwadendamme (Zeeland).

Elena als divaElena Cornelisse - Syssojeva

Elena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optreden: 14 april in Schagen.


Slavuj

leden van SlavujHet koor Slavuj bestaat uit 26 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt. In 2017 bestaat het koor 30 jaar.
Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genco Gencev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siocic, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

Concerten: 25 en 26 mei (Armeens programma)

close up van de 2 hoofdrolspelers uit de voorstellingHet Zwanenmeer

Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.
In april vertolkt het Ballet en Symfonieorkest van de Nationale Opera van Rusland Het Zwanenmeer.

Volodymyr Kurylenko

Volodymyr KurylenkoBajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

Bekijk video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Het kwartet bespeelt hun instrumentKopelman Kwartet

De heren van het Kopelman Kwartet kennen elkaar van het Moskouse conservatorium in de jaren zeventig en richtten in 2002 het ensemble op:drie violisten en een cellospeler. In Waterloo, Belgi&eum; verzorgen ze een recital met Jevgeni Kissin.

Mariam Batsashvili

Mariam BatsashviliDe Georgisch pianiste Mariam Batsashvili, winnares van het International Franz Liszt Pianoconcours 2014, treedt regelmatig op.

Bekijk haar Franz Liszt-opvoering op YouTube.

Concert: 8 september in Hengelo. Buiten Nederland is ze vaker te zien.

10 zangeressen van het koorBalkan Vrouwenkoor

In september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Regelmatig houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. (Enkele voorbeelden van optredens.) Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

koor in een kerkDames Vocaal Ensemble Soedarynja

Een soedarynja is - sinds de Tsarentijd - een dame van aanzien. Dames Vocaal Ensemble Soedarynja, opgericht begin 2012, zingt over haar leven, liefdes en zorgen.
Nostalgische romances, dromerige volksliedjes en pittige pop- en filmsongs klinken in nieuwe arrangementen in drie tot zesstemmige close harmony. De meeste van deze arrangementen zijn gemaakt door dirigente Svetlana Tsariova.
Daarnaast geeft zij soloconcerten en biedt zij zangers vocal coaching aan.

Optredens: 18 november in Anna Paulowna, 9 december in Lambertschaag en 23 december in Zuid-Scharwoude

THEATER

Majakovski / Oktober

scene uit de voorstellingDe Warme Winkel maakt al jaren furore met het zelf uitgevonden genre ‘oeuvre-stukken’ waarbij werk, leven en tijdgeest van een kunstenaar tegen het canvas van het heden worden gesmeten. 100 jaar na de Oktoberrevolutie is het tijd de belangrijkste literaire futurist van Rusland te lijf te gaan: Vladimir Majakovski.
Naast dichter was Majakovski tekenaar, zelfmoordenaar, jaloerse minnaar en vernieuwer op vele vlakken. Een schrijvende bonk spieren met het gezicht naar de toekomst. Niet alleen zijn poëzie was nieuw, ook zijn bladspiegel, gedachtes, samenlevingsvormen en de manier waarop hij dat alles naar buiten bracht waren gloednieuw. Met weemoed bekijkt De Warme Winkel het geloof in de grote verhalen en de tijd waarin liefde politiek was, kunst een politieke daad en de politiek nog kunst. Want waar zijn de vuisten, de vernieuwing, de honger, de glanzend futuristische, meedogenloze overtuiging en het grote hart van Majakovski?

Nog twee voorstellingen: 13 en 14 maart in de Singel in Antwerpen (meer info en kaarten)

Ekaterina speelt harpDe Weg/De Grens

In de persoonlijke muziektheatervoorstelling De Weg neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. De weg die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam.
Het vervolg van De Weg is muziektheatervoorstelling De Grens, die is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental uit de periode waarin ze als 16jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn. We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip.
Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Hoe ze op haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht, en hoop.

Zowel De Weg als De Grens spelen de komende seizoenen door: speeldata. U kunt zich ook abonneren op de nieuwsbrief voor info over voorstellingen.
Ekaterina is veelzijdig. Naast het verzorgen van muziektheatervoorstellingen geeft ze ook concerten.

Russisch roulette

affiche van Russisch RouletteDe Russen komen! Het Rode gevaar is dichterbij dan je denkt!
Ze zijn er al: knappe Russinnen geïnfiltreerd op de Hollandse bodem. Gewapend met de Russische ziel zijn ze in staat mannen te overmeesteren en vrouwen in verwarring te brengen. Onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Voor je het weet zit je midden in hun spel. Een intrigerend spel! Wees op je hoede! Of ben je juist wel in voor een spelletje?

Voorstellingen in 2018: 14 maart in Leeuwarden, 25 maart in Coevorden, 28 maart in Waalwijk, 14 april in Groningen en 24 mei in Almelo.

website Irena Filippova


FILM

afbeelding van het treurende, later verdwenen jongetjeLoveless

De vijfde film van regisseur Andrej Zvjagintsev kan worden gezien als derde in een trilogie over het huidige kille Rusland. De eerste twee waren Leviathan (2014) en Jelena (2011). Loveless is een drama met vele harde, gevoelloze mensen, zoals de bijna gescheiden ouders van Andrej, en is ontvangen met juichende recensies. Loveless is de Russische inzending voor Oscars en won de Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

meer info
Officiële trailer van Cannes.

Blinibioscoop

bioscoopzaalIedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.
De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Ook verschijnen op de website publicaties over kunst, cultuur, geschiedenis en dergelijke van de Sovjet-Unie en Rusland.


DIVERSEN

Studiedag Rusland

Wilt u weten waarom de Russen hun leider aanbidden, hun iconen kussen en weer T-shirts met het portret van Stalin erop dragen? Bent u nieuwsgierig naar de achtergrond van de boeken van Dostojevski en Gogol, of de kunst van Malevich? Of wilt u meer weten over de Oekraïense separatisten en de oligarchen in het Kremlin? Schrijft u zich dan in voor deze actuele studiedag (10.30 - 16.15 uur) over Rusland door docent Hans Luiten.
Data: 20 februari in Alkmaar, 9 maart in Rotterdam, 18 april in Amsterdam, 20 april in Utrecht en 11 mei in Leiden/Oegstgeest.

meer info en inschrijven

Russisch voor beginners

Het Centrum voor Russische Studies van de KU Leuven organiseert een intensieve cursus Russisch voor beginners.

Nederlands Instituut in St. Petersburg

Het NIP biedt mogelijkheden voor studenten, onderzoekers en docenten van de participerende universiteiten. Het aanbod bestaat uit onderwijs, stages, onderzoeksmogelijkheden en studiereizen. Ook bieden het NIP beurzen en begeleiding bij scripties of andere individuele onderzoeksprojecten van studenten in Rusland. Studenten komen zelf met een onderzoeksplan.
Website NIP

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique of www.smirnova.eu.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2017 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne, Georgië.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam en Schiedam.
In Almere bevindt zich de Russische school Znatoki.