Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016   2017   2018

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

Agnieten Festval

werk van OkunevaAan het eind van elk jaar organiseert Gallery Godá het Agnietenfestival in de Agnietenkapel Gouda. Te zien is een selectie van hedendaagse Russische kunst uit de collectie van de galerie en werken van Olga Okuneva.
Op Kaarsjesdag (13 december) zijn er optredens van het Kalamos klarinettrio, het Kamerorkest Midden Holland en het Goudse vrouwenkoor Switches.

 

poserende hofdame, gezeten op een stoelJuwelen!

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Zij toont twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in Sint Petersburg. Grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw droegen bij bals en partijen de schitterendste kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Soms waren ze ook provocerend of bevatten ze een geheime boodschap. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.
Op 11 december geeft Lika Smirnova een lezing over Russische sieraden.

Foto’s van Maria Kremneva

werk van Kremneva: stadsgezicht van st. Petersburg met gebouwen die weerspiegelen in waterMaria Kremneva draait het stadsgezicht van Haarlem en Sint Petersburg om. Zij laat de steden reflecteren in het water van de rivieren en grachten. Ze laat de gebouwen spreken met de eigen weerspiegelende imago’s. Het woord reflectie verschijnt hier in volle betekenis. Wij zien haar steden mediteren met zichzelf en hun eigen natuur observeren. Ieder element van een imago laat z’n omgedraaide zelf zien als een middel om de verborgen kern te herontdekken. In deze dialoog met z’n omgedraaide beeld herleeft elke substantie en de hele ruimte, in de diepte weerklinkend van betekenis en urgentie. De methode van antitheses geeft volume aan het originele object. Als door een plotseling gegeven verbindend oog, een multidimensionale visie, kunnen wij veel aspecten tegelijkertijd erkennen van een wezen. Nieuwe dimensies openen, nieuwe wegen van opnieuw ontdekken van de wereld alsof we aanwezig waren op het moment van het maken.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

LEZING

Juwelen uit de schatkamer van de Tsaren

hoofd van Maria Fjodorovna, de voorlaatste Tsarina, rijk met juwelen behangenDe negentiende eeuw is in Rusland een eeuw geweest van onvoorstelbare rijkdom, weelde en macht. Sieraden speelden altijd al een grote rol in de Russische cultuur. Deze rijke traditie werd verder ontwikkeld en uitgebreid in de ateliers aan het Russische Hof. Hier werden de prachtigste ontwerpen gecreëerd waarbij fabelachtig mooie stenen van de hoogste kwaliteit werden gebruikt. Een van de beroemde schatten van de Petersburgse Hermitage is de uitzonderlijk fraaie collectie juwelen. Een schatkamer met duizenden sieraden waarvan een deel te zien is (t/m 15 maart 2020) in de Amsterdamse Hermitage. Hoe de juwelen schitterden, identiteiten bepaalden, de smaak van de draagster toonden of afkomst en rijkdom vertegenwoordigden wordt door Lika Smirnova uitvoerig besproken.

twee verklede winterfigurenRijke Feesttradities in Rusland en Europa

Wat gebeurde er met de Kerstman in Rusland na de Revolutie van 1917? Hoe ontstond de traditie van feesten in Europa? Waarom had men behoefte daaraan?
Nog steeds viert men in Rusland oude traditionele Slavische en heidense feesten, naast de bekende grote christelijke feesten van de Russisch Orthodoxe kerk zoals Kerstmis en Pasen. In het land wonen samen met de Russen meer dan 100 andere volkeren, onder andere diverse Slavische. Alle feesten van de Slavische volkeren waren van oudsher verbonden met de natuur, met haar ritme en cycli. Omdat Rusland een immens groot land is, waren de uitingen van dezelfde feesten toch verschillend.
In deze lezing ontdekt u net zoveel overeenkomsten als verschillen tussen de viering van onder andere Kerstmis en Pasen in Rusland en West-Europa. Zo begon het nieuwe jaar in heidense tijden bijvoorbeeld in maart. De natuur ontwaakt, het wordt warmer, alles gaat groeien en bloeien, het feest van het nieuwe leven, Nieuwjaar. Eeuwen was Pasen het belangrijkste en rijkste feest van het jaar. Naast de grote viering in de kerk wordt het nog altijd als een kleurrijk volksfeest uitbundig gevierd. Het kerstfeest werd na de Oktoberrevolutie van 1917 door de Bolsjewieken veranderd in het nieuwjaarsfeest met een mooi versierde nieuwjaarsboom (kerstboom) en het gezellige Vadertje Vorst (de Kerstman).

MUZIEK

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie en streeft naar authentiek Russiche koorklank op hoog amateurniveau. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor minimaal één keer per jaar een eigen concert, met gastoptredens van (Russische) musici en voordrachtskunstenaars. Daarnaast nemen we deel aan korendagen en festivals, en zingen we regelmatig op uitnodiging. (Enkele voorbeelden van optredens.) Het koor bestaat uit circa 24 enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.
Op 23 november geeft het koor een concert, getiteld 'In Poesjkin's woorden'. Ze neemt u mee op een muzikale reis langs religieuze werken van de componisten Aleksandr Gretsjaninov (1864-1956), Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893) en Sergej Rachmaninov (1873-1943). Daarna volgt een intermezzo met pianist Helena Basilova. Het tweede deel van het concert staat in het teken van de Russische dichter Aleksandr Poesjkin. Zijn gedichten zijn vanaf de 19e eeuw op muziek gezet door diverse Russische componisten. Het koor zingt de liederen van Rostislav Bojko (1931-2002), Viktor Kalinnikov (1870-1927), Rodion Sjtsjedrin (1937-heden) en Georgi Sviridov (1915-1998).

foto van IzmanMariana Izman

Mariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optredens: 24 november in Putten en 16 april 2020 in Amsterdam: solo recital.

Ketevan Sharumashvili

Ketevan Sharumashvili achter haar pianoKetevan Sharumashvili (32) is één van de beste Georgische concertpianistes van haar generatie. Ze onderscheidt zich door een verfrissende stijl, passievol spel en originele programma’s. Hoewel ze pas op haar 12e met haar studie begon aan het Muziekgymnasium voor hoog getalenteerde kinderen in Tbilisi, won ze op haar veertiende al de eerste prijs bij de Rubinstein Competitie in Parijs. Inmiddels is ze prijswinnares van competities in Frankrijk, Italië, Griekenland en Nederland.
Ze studeerde onder andere bij Naum Grubert en Jan Wijn, en behaalde het hoogst haalbare diploma (vergelijkbaar PHD) voor concertpianiste in de Hamburg Hochschule. Verder volgde zij masterclasses bij o.a. Boris Berman en Paul Badura-Skoda. Ketevan heeft zich onlangs definitief in Nederland (Bilthoven) gevestigd werkt hard en gedreven aan haar carrière.

Optreden op 24 november in Amsterdam.

Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

De Georgische Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili, geboren en getogen in Tbilisi, brengt al jaren Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Optredens: 24 november in Groningen, 1 en 15 december met het Byzantijns Mannenkoor Friesland in Zeerijp em Terband, 8 december in Midwolde, 9 februari in Norg, 1 maart in Terband, 8 maart in Amsterdam, 21 maart in Oosthem en 22 april in Haren.

Olga Zinovieva

hoofd van Olga ZinovievaOlga Zinovieva is een Russisch-Nederlandse sopraan die zich heeft ontwikkeld tot een complete zangeres die een breed repertoire aansprekend kan vertolken. Met haar prachtige, ijle stem in combinatie met een elegante stijl en allure, weet ze een groot publiek te raken.
Zij begon haar muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met het volgen van de muziekschool in haar geboortestad Novosibirsk (Siberië). Haar talent werd reeds op jonge leeftijd opgemerkt wat resulteerde in selectie voor Gnesins’ Russische Akademie voor Muziek in Moskou. In 2004 sloot Olga Zinovieva haar studie hier cum laude af, mede door haar excellente zangdocente, professor Margarita Miglow, ooit soliste bij het beroemde Bolshoi Theater. Als operasopraan maakte zij haar debuut in Moskou en St. Petersburg in Rossini’s ‘Il Barbiere di Seviglia’ (Rosina) en Verdi’s ‘La Traviata’ (Violetta). In 2006 besloot ze haar carrière verder tot ontwikkeling te brengen in West- Europa en volgde de Masteropleiding aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Olga Zinovieva is sinds haar samenwerking met dirigent Pieter Jan Leusink uitgegroeid tot de leading lady van zijn barokgezelschap The Bach Choir of the Netherlands. Zij verzorgt jaarlijks ruim honderd optredens en werk mee aan diverse CD opnames. Olga Zinovieva heeft vele grote oratoria op haar repertoire staan.

Vele optredens onder de noemer van Moscow Nights (november), Messiah G.F. Händel en Classical Christmas (december), Stabat Mater (januari), Reqium W.A. Mozart (februari), Matthäus Passion J.S. Bach (maart/april), 360° Barok (mei).


Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestond in 2016 20 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Talrijke optredens in Nederland en daarbuiten in de periode november-maart.

Bolshoi ballet in bioscopen

balletdansersHet Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Voor het achtste opeenvolgende jaar vertonen Nederlandse en Belgische bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg, Zwolle, Zaandam, Ede, Utrecht en Nijmegen. Daarnaast worden de ballet voorstellingen vertoond Kinepolis België (negen steden). Let op: de onderstaande data gelden alleen allebei in Belgische bioscopen; in Nederland zijn de voorstellingen alleen op de eerste datum te zien en alleen dan zijn ze live.
Officiële trailer.

Don KosakenChor Russland

de dirigent in actieHet Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en met hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. De Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff werd in 1994 benoemd tot chef-dirigent van het koor.

speeldata: 28 november t/m 20 december

het koor in actie in een kerkOverijssels Byzantijns Mannenkoor

Het koor met ongeveer 38 leden onder leiding van dirigent Marian Stouwdam werd opgericht op 10 januari 2000. Het repertoire bestaat grotendeels uit Russische koormuziek aangevuld met liederen uit het Oostblok. Hierbij worden gedragen devote liederen uit de Byzantijnse liturgie afgewisseld met vrolijke en melancholieke profane liederen.
Het koor beschikt over een uitgebreide muziekbibliotheek. Deze wordt met enige regelmaat aangevuld met origineel werk uit Orthodoxe kloosters en kerken in Oekraïne.

Concerten: 1 december in Wierden, 7 december in Dalfsen en 15 december in Oldenzaal.


Vocaal Ensemble Soedarynja

de dames van het koor poserenEen soedarynja is - sinds de Tsarentijd - een dame van aanzien. Vocaal Ensemble Soedarynja, opgericht begin 2012, zingt over haar leven, liefdes en zorgen.
Nostalgische romances, dromerige volksliedjes en pittige pop- en filmsongs, dus al bestaande bestaande Russische en Oekraïense muziekstukken, klinken in nieuwe arrangementen in drie tot zesstemmige close harmony. De meeste van deze arrangementen zijn gemaakt door dirigente Svetlana Tsariova.
Daarnaast geeft zij soloconcerten en biedt zij zangers vocal coaching aan.

Optredens: 1 december in Uitgeest (met bariton Ronald Willemsen), 21 december in Middenbeemster, 1 maart in Castricum (samen met Russisch Byzantijns koor Soglasije), 16 mei in Oegstgeest (samen met Soglasije).

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en in alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Vele optredens tot en met februari 2019.


Misha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus. Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Optredens van Fomin: 23 november in Bleskensgraaf, 30 november in Terneuzen en 29 december in Haarlem.

Nino Gvetadze

Nino GvetadzeDe Georgische pianiste Nino Gvetadze, geboren en getogen in Tbilisi, won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie. Ze speelt solo en samen met kamermusici.

Concerten: Op 19, 24, 25, 26 en 27 januari in respectievelijk Apeldoorn, Utrecht, Kerkrade, Nijmegen en Den Haag: met het Nationaal Jeugdorkest.


Maria Milstein

Maria Milstein werd geboren in Moskou en maakt al jaren furore in Nederland en Europa. Ze bespeelt een viool uit 1750. In 2018 ontving Milstein de Muziekprijs. Maria is ook lerares aan het Conservatorium van Amsterdam.

Optredens: 22 november in Den Haag, 12, 21, 23 en 24 januari in respectievelijk Venlo, Den Haag, Gent en Schiedam, 1, 2, 6, 8, 9, 13, 15, 16, 19, 20 en 29 februari in respectievelijk Ede, Maasbergen, Utrecht, Vijfhuizen, Rotterdam, Utrecht, Hattem, Hoorn, Groningen, Utrecht en Rhenen, 10 en 15 maart in Rotterdam en Amsterdam.

Nathalia Milstein

De pianist Nathalia Milstein is de jongere zus van Maria Milstein, met wie ze vaak optreedt.

Optredens: 24 november in Gouda, 30 november in Enschede, 12 januari in Venlo, 21 januari in Den Haag, 23 januari in Ghent, 24 januari in Schiedam, 9 februari in Rotterdam, 15 februari in Hattem, 16 februari in Hoorn en 15 t/m 24 maart tour met Chiabti Ensemble.

Utrechts Byzantijns KoorUtrechts Byzantijns Koor

Het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 30 november in Weert, 15 december in Enkhuizen, 20 december in Amerongen en 26 april in Laren.


Indrik

buitenfoto van koor IndrikIndrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn, waar het koor reperteert. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 29 leden overwegend Russische liturgische liederen, vier- en achtstemmig.

Concerten: 19 januari in Alkmaar, 2 februari in Midenbeemster, 9 februari in Hoorn en 17 mei in Amsterdam.


Maria Prokofieva poseert met haar pianoMaria Prokofieva

De Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft regelmatig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano-onderricht geeft.

Optredens: 15 december in Santpoort-Noord en 4 april in Den Bosch.

Soglasije

het koor zingt, geleid door de dirigentRussisch kamerkoor Soglasije (Russisch voor harmonie, instemming), opgericht eind 2015, is een vocaal amateurgezelschap van hoog niveau dat uit ongeveer 30 leden bestaat en onder leiding staat van Sergej Latychev. Het koor zingt een repertoire van Russische liturgische gezangen, klassieke- en volksliederen. De zangers kwamen voor het grootste gedeelte uit andere Byzantijnse koren en een aantal was afkomstig uit Rusland, Slowakije en Wit-Rusland.

Optredens: 24 november in Beverwijk, 1 maart 2020 in Castricum, 15 maart in Heiloo en 16 mei in Oegstgeest.

Elena als divaElena Cornelisse - Syssojeva

Elena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optreden: 8 december in Valkkoog, 21 december, 9 mei, 20 juni en 5 september (alle vier concerten in Haarlem).


Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet danst van 14 december t/m 1 januari 2020 'Notenkraker & Muizenkoning' van componist Pjotr Tsjaikovski.

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 21 december in Veere en 22 december in Vlissingen.

close up van het hoofd van Olga PashchenkoOlga Pashchenko

Olga Pashchenko (moskou 1986) is een begenadigde Russische bespeler van vele soorten keyboards. Op zes jarige leeftijd begon ze haar opleiding, trad voor het eerst op toen ze negen jaar was en had al op jonge leeftijd een behoorlijke prijzenkast.

Optredens: 4 december in Gent (met Aleksandr Melnikov), 15 december in de Hermitage Amsterdam, 2 februari in Antwerpen, 13 februari in Brugge (Trio Sviridov, Serbin & Pashchenko).

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt 30-35 zangers en zangeressen en de meeste gezangen worden vierstemmig a capella ten gehore gebracht. De liturgie wordt, zoals gebruikelijk in de Slavisch-Byzantijnse kerk, grotendeels gezongen in samenzang tussen priester en koor.

Missen: 15 december: H. Mis Sint-Remigiuskerk in Simpelveld, 19 januari 2020: OLV-Basiliek in Maastricht

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), afkomstig uit Kazan (Rusland).
In verband met het 15-jarig bestaan van het Byzantijnskoor Drenthe en het eerste lustrum van dirigente Julia Zaytseva worden concerten in 2019 gegeven met een speciaal jubileumprogramma

Optreden: 1 december in Ruinen.

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

Concerten: 29 november in 's Graveland, 15 en 20 december in Amsterdam, maart 2020 in Deventer en 14 juni 2020 in Amsterdam.


de zusjes Neltiukova poseren staand met viool en fluitDe opstijgende Leeuwerik

Vrijdag 22 november geven Ksenia Beltiukova (viool), Marina Romeyko (piano) en Dasha Beltiukova (dwarsfluit) een concert in ‘t Mosterdzaadje. Het programma ‘De opstijgende Leeuwerik’ werd door de aangrijpende en virtuoze werken van Vaughan Williams, Johannes Brahms, George Enescu, Francis Poulenc en Sergey Beltiukov geïnspireerd.
Ksenia en Dasha zijn zusjes die net als Marina in Minsk studeerden. De Beltiukov zusjes studeerden voor hun Master in Amsterdam. Marina in Wenen.
Het stuk van Vaughan Williams verklankt het opvliegen en steeds hoger stijgen van een leeuwerik. Deze melodie is uitgegroeid tot het symbool van verlies en verdriet van de Eerste Werekdoorlog, ‘The Lark Ascending’.

Alphens Kozakkenkoor

het koorHet Alphens Kozakkenkoor onder leiding van Arkadi Gankin heeft ongeveer 35 leden. De stemmen zijn verdeeld over bassen, baritons, eerste en tweede tenoren. Het repertoire bestaat uit byzantijns-liturgische muziek en kozakkenliederen.

De wekelijkse repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in de Maranathakerk, Jongkindt Coninckstraat 2 in Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden, met name eerste tenoren, zijn welkom en kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Optredens: 30 november om 19.00 uur in Alphen aan den Rijn, 8 december om 09.30 uur in Alphen aan den Rijn, 14 december om 20.00 uur in Zeist en 2 februari 2020 om 14.30 uur in Nieuwkoop.


het koor in actie bij 'De Nachtwacht'Oeral Kozakkenkoor

Het Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag van circa 30 mannen onder leiding van Gregor Bak (Nederlandse televisiepresentator, musicoloog en pianist) brengt religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.
In 1924 richtte de oud-kozak Andrej Scholuch in Parijs het Oeral Kozakkenkoor op. Dit koor boekte, met name in Duitsland, grote successen. Toen evenwel het koor met uitsterven werd bedreigd werd er nieuw leven ingeblazen door Nicolaj Romanowitz Bessalov, die het koor in 1974 voortzette in Nederland en alle rechten van het oorspronkelijke regiment officieel overgedragen kreeg van Scholuch. Daardoor is het Oeral Kozakkenkoor gerechtigd tot het voeren van het regimentswapen. Na het overlijden van Bessalov in 1978 en Scholuch in 1979 heeft het koor, steeds onder deskundige leiding en gesteund door bekwame adviseurs, de kwaliteit hoog gehouden. Sinds december 1993 is Gregor Bak, die reeds tien jaar als repetitor en later als tweede dirigent aan het koor verbonden was, dirigent van het koor.

Optredens: 1 december in Rijswijk, 8 december in Amsterdam (Spiegelzaal om 10.00 uur - NPO Radio 4 en Podium Witteman om 18.05 uur), 14 december in Winterswijk, 21 december in Twisk, 22 december in Den Haag, 24 december in Heiloo, 26 januari in Naaldwijk, en 9 februari in Scheveningen.

Klein Byzantijns Koor Utrecht

het koorHet Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat uit ongeveer 25 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen. De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 1 december in Bilthoven, 21 december in Maarn, 12 januari in Amsterdam en 9 februari in Vilsteren.


foto van het Lysenko Koor in actieHet Lysenko Koor

Het Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit 24 zangers en zangeressen en zingt a capella, Byzantijnse en folkloristische gezangen onder leiding van Inna Ogarok.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl.

Optreden: 8 december in Nieuwegein.

Slavuj

leden van SlavujHet koor Slavuj bestaat uit 26 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt. In 2017 bestaat het koor 30 jaar.
Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genco Gencev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siocic, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

Concerten: 8 en 14 december in Amsterdam.

de 2 hoofdpersonen uit 'De Notenkraker'De Notenkraker

Dit magische kerstballet voor jong en oud vertelt het avontuurlijke verhaal van Clara en de betoverende notenkraker. Gedanst door het balletgezelschap uit Tatarstan, op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski.
Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de Notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De Notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse Muizenkoning. Na zijn overwinning trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk. Maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan, moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren.


Neva ensemble

het Neva ensembleHet Neva ensemble is een klein koor van vijf zangers en een pianiste, afkomstig uit St. Petersburg. Het koor bestaat sinds 1992 en heeft zich gespecialiseerd in het zingen van Russische kerkmuziek. Daarnaast wordt het repertoire aangevuld met een licht klassiek programma en beroemde liederen uit de folklore van het land. Alle leden van het ensemble hebben een professionele musikale opleiding gevolgd aan het conservatorium. De eigen interpretatie van de Russische muziek wordt overal hogelijk gewaardeerd.
Elk jaar komt het koor naar Nederland om tussen december en half januari vele concerten te geven.

Voor verdere info en de plaats en tijd van de vijftig concerten (woensdag 13 december t/m zondag 12 januari 2020): www.neva-ensemble.narod.ru


Radujsja

het koor in actie in een kerkHet Overijssels Russisch Vrouwenkoor Radujsja (Russisch voor 'wees blij') viert in 2019 haar tienjarig bestaan. Het vierstemmig koor, onder leiding van dirigente Adelya Rakhimova, bestaat uit zo'n dertig vrouwen en zingt Russisch-orthodoxe liederen met oud-Russische teksten, gebaseerd op de Byzantijnse liturgie en gezongen volgens de traditie zonder begeleiding. Ook staan er Russische volksliederen op het programma. De liturgie wordt, zoals gebruikelijk in de Slavisch-Byzantijnse kerk, grotendeels gezongen in samenzang tussen priester en koor.


glamourfoto van Alena BaevaWinteravonden aan de Amstel

Op dit Festival van Russische kamermuziek geven van 14 tot en met 16 december verschillende sterren acte de présence, onder wie de Russische cellist Alexander Kniazev, Alena Baeva (34), die met haar viool al jong internationale prijzen won en Olga Paschenko, een alleskunner op toetsen - juist op historische instrumenten.
Op 22 en 23 december wordt De Notenkraker voor kinderen gespeeld in Amsterdam, Purmerend en Den Haag.


Slavisch Byzantijns koor Zwolle

Het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle zingt kerkgezangen uit de Russisch-Byzantijnse ritus, Russische en Oekraïense volksliederen en klassiek en modern werk van Slavische componisten. Het koor zing volledig a-capella, met eigen solisten. We streven naar een authentiek, romantisch Slavisch geluid

Optredens 15 december in Zwolle, 22 december in Emeloord, 29 februari deelname aan Zwolle Zingt en 19 April in Zwolle (Jublieum concert met het Don Kozakken Koor Serge Jaroff).

Het Zwanenmeer

Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan brengt een vernieuwde uitvoering van Het Zwanenmeer, één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en de meeste uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Petipa en Ivanov.

Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

danseres uit 'Sleeping Beauty'Sleeping beauty

Het ballet Sleeping Beauty (Doornroosje) vertelt het verhaal van prinses Aurora, die zich op haar zestiende verjaardag door toedoen van de slechte fee aan de spoel van een spinnenwiel prikt en na honderd jaar slapen wordt gewekt door de kus van een prins. Ivan Vsevolojski – de intendant van de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg – kwam met het idee het sprookje door Pjotr Tsjaikovski op muziek te laten zetten en de beroemde Petipa voor de choreografie te vragen.
De uitvoering en enscenering van het stuk, dat wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het klassieke ballet, doet het geroemde balletgezelschap uit Tatarstan (Rusland).

Rusquartet

Rusquartet poseert met hun instrumentenRusquartet werd in 2001 opgericht door leden van het Moskouse Tsjaikovski Conservatorium. Het kwartet geeft geregeld masterclasses en concerten in Rusland en over de hele wereld. Rusquartet heeft meerdere prijzen gewonnen. De musici spelen vooral hedendaagse componisten en voeren een uitgebreid en divers repertoire uit. Sinds 2016 spelen ze op het Nederlandse Orlando Festival een jaarlijks kamermuziekfestival.

Concerten: 12 januari 2020 in Willebroek (België), 17 januari 2020 in Dilbeek (België), 18 januari 2020 in Lanaken (België), 26 april 2020 in Beernem (België), 29 april 2020 in Maasmechelen (België), 3 mei 2020 in het Concertgebouw Amsterdam en in Mook, 13 t/ 23 augustus 2020 op het Orlando Festival.

Gulnara Shafigullina

Gulnara ShafigullinaDe in Nederland wonende Russische lyrische sopraan Gulnara Shafigullina (Krymsk, 1985) verzorgt regelmatig klassieke optredens op diverse podia in Nederland en het buitenland. In 2013 is Gulnara cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam op klassieke zang. Ze heeft diverse internationale competities gewonnen.

Op 9 februari in Weesp en 14 maart in Maarssen spelen Gulnara Shafigullina, Ago Verdonschot (bariton), Elnara Muermans (sopraan), Hans van de Scheur (tenor) en Hans Schellevis (piano) een Opera gala met Verdi, Tchaikovski, Mussorgski, Cilèa and Leoncavallo.

de vrouw uit 'De Parelvissers'De parelvissers

Het geliefde operagezelschap uit Tatarstan komt met een nieuwe enscenering van deze klassieker. Het gezelschap is al ruim 25 jaar een graag geziene gast in de Nederlandse theaters met de mooiste operaklassiekers. Topsolisten, het grote orkest en prachtige decors en kostuums maken dit Oosterse sprookje tot een onvergetelijke operabelevenis. In het exotische meesterwerk van Bizet vinden twee vrienden, Zurga en Nadir, elkaar na jaren terug. Maar hun hernieuwde vriendschap wordt bedreigd als ze verliefd worden op dezelfde vrouw.
Frans gezongen met Nederlandse boventiteling.


Alexei OgrintchoukAlexei Ogrintchouk

De Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens.

Optredens: 21 februari 2020 in Utrecht, 7 maart 2020 in Kortrijk en 30 maart 2020 in Arnhem.

Atrium String Quartet

De Russische musici van het gerenommeerde Atrium Strijkkwartet,opgericht in 2000 in St. Petersburg, spelen in Haarlem samen met het Nederlands Kamerorkest.

Khatia BuniatishviliKhatia Buniatishvili

Khatia Buniatishvili speelt briljant piano. Het bracht de jonge Georgische (1987) razendsnel naar de top. Al op zesjarige leeftijd gaf ze haar eerste concert. Vanaf haar tiende reisde zij de gehele wereld over voor gastoptredens. Khatia won prijzen op alle grote pianowedstrijden en in 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Awards.

Bekijk een fragment van een optreden van Khatia op YouTube

Speelmoment in België: 4 maart in Brussel


een deel van de groepKalinka

Kalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Katja Aleksyeyeva; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.


Volodymyr Kurylenko

Volodymyr Kurylenko and three fellow-musisciansBajanspeler Volodymyr Kurylenko komt doorgaans het voor- en najaar naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

Bekijk video's solo en met Rauf Berman op youtube.

de zangeressen van het koorBalkan Vrouwenkoor

In september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De circa twintig dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Regelmatig houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website of facebook staan de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


THEATER

Oorlogsvrouwen

Karina Holla in de voorstelling In samenwerking met regisseur Mette Bouhuijs en twee jonge zangers brengt Karina Holla Oorlogsvrouwen in het theater. Gebaseerd op De oorlog heeft geen vrouwengezicht van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Zij interviewde driehonderd Russische vrouwen over hun ervaringen in de tweede wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters, in plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangen genomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met grote wreedheid bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn. Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten. Karina Holla vertelt hun verhaal.

Corstius, 2 vrienden en een Siberische slager met mesJelle Brandt Corstius

Reisjournalist Jelle Brandt Corstius geeft regelmatig lezingen, onder andere naar aanleiding van zijn boek BAM. De BAM is de Bajkal-Amoer spoorlijn, het kleine broertje vam de Trans Siberië-expres. Het boek is een reisverslag van 3145 kilometer met veel wodka en misverstanden door een Rusland dat in de laatste jaren sterk veranderd is.

De Kersentuin

scene uit de voorstellingTsjechovs De kersentuin, gespeeld door het ITA-ensemble (vroeger: Toneelgroep Amsterdam), gaat over de vergeefse hunkering naar iets dat niet meer bestaat.
Na een jarenlang verblijf in Parijs keert de weduwe Ranjevskaja terug naar haar geboortegrond in Rusland. Zij treft er een veranderde wereld aan. De schulden van de familie zijn zo hoog opgelopen dat het huis en het bijhorende landgoed bij opbod zullen worden verkocht. De zakenman Lopachin ziet een uitweg. Hij stelt voor om de kersentuin te kappen en op het vrijgekomen land zomerverblijven te bouwen, die kunnen worden verhuurd.
Tsjechovs laatste stuk schildert de pijnlijke ondergang van mensen die in de illusie van het verleden leven en de nieuwe tijd niet begrijpen. De kersentuin is mettertijd onrendabel geworden. Vroeger werd er van de kersen jam gemaakt. Maar zelfs de oude huisknecht Firs, die zijn hele leven op het domein heeft gewerkt, is ondertussen het recept vergeten.
De toekomst is aan de kapitalisten en het snelle geld. In De kersentuin worden de rollen letterlijk omgedraaid. Lopachin koopt het huis waarin zijn vader nog als dienstknecht heeft gewerkt. De vroegere bezitloze is de nieuwe bezitter geworden. Ranjevskaja heeft wel land, maar geen geld. Tot een andere manier van denken is zij niet in staat.

Moskou op sterk water

scene uit de voorstellingDe Warme Winkel maakt al jaren furore met het zelf uitgevonden genre ‘oeuvre-stukken’ waarbij werk, leven en tijdgeest van een kunstenaar tegen het canvas van het heden worden gesmeten.
Hele generaties Europese regisseurs zijn groot geworden met boekbewerkingen. De Warme Winkel voelde zich lang te goed voor deze trend, maar is nu vol overgave gecapituleerd. Dit najaar wordt weer ergens in het centrum van Amsterdam de exclusieve grensverleggende voorstelling Moskou op sterk water gespeeld, naar het boek van Venedikt Jerofejev. Een ode aan de vrijheid en een aanval op hapklaar entertainment en de schoongeveegde, op winstmaximalisatie gerichte stad.

Nog voorstellingen op 25 en 26 november 2019: meer info en kaarten

Ekaterina speelt harpDe Weg / De Grens

In de persoonlijke muziektheatervoorstelling De Weg neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. De weg die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Een weg die eindigde in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam.
Het vervolg van De Weg is muziektheatervoorstelling De Grens, die is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental uit de periode waarin ze als 16jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn. We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip.
Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Hoe ze op haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht, en hoop.

Behalve De Weg en De Grens speelt Ekaterina Levental ook andere voorstellingen t/m 18 april 2020: meer info en speeldata. U kunt zich ook abonneren op de nieuwsbrief voor info over voorstellingen.
Ekaterina is veelzijdig. Naast het verzorgen van muziektheatervoorstellingen geeft ze ook concerten.

FILM

een turende Tarkovski in een landschapAndrei Tarkovsky - The Exhibition

Met beeldrijke en associatieve vertellingen als Andrej Roebljov (1966), Solaris (1972), De spiegel (1974) en, vooral, Stalker (1979), verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. Eye Filmmuseum wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid. De tentoonstelling omvat unieke documenten – brieven, scripts, notities, foto’s en polaroids – die nooit eerder te zien zijn geweest; in het zaalprogramma zijn alle digitaal gerestaureerde films te zien.
De vorm van Tarkovski’s films werd bepaald door extreem lang aangehouden shots, een langzaam bewegende camera, bijzonder gebruik van geluid en muziek en van kleur verschietende filmbeelden.
In het zaalprogramma is het volledige oeuvre van Tarkovski te zien, met grotendeels nieuwe digitale restauraties waaronder De spiegel, Solaris en Tarkovski’s laatste film, Het offer (1986). Ook zijn er films te zien van makers die Tarkovski hebben geïnspireerd (zoals Sergej Paradzjanov en Robert Bresson) of van regisseurs die zich door Tarkovski hebben laten inspireren (onder meer Lars von Trier en Alex Garland). Zes van Tarkovski’s films worden door Eye in landelijke distributie gebracht en zullen in ca. 40 Nederlandse filmtheaters worden vertoond.
Voor wie zich wil verdiepen in het werk van Tarkovski is er een zesdelige lezingenserie, georganiseerd in samenwerking met Ruslanddeskundige Otto Boele (Russische studies, Universiteit Leiden).

beeld uit de film van TrotskiTrotski

Naar aanleiding van het honderdjarige jubileum van de oktoberrevolutie, zond de Russische staatstelevisie in november de serie Trotski uit(De Engelse transcriptie van de titel is met een -y; de Nederlandse schrijfwijze van Trotski is met een -i). Het gaat over de Lenins rechterhand Leon Trotski, die gevlucht was naar het buitenland en uiteindelijk in 1936 in Mexico belandde. Aldaar deed hij in 1940, in de serie althans, tegenover een journalist/NKVD-agent en Stalinsympathisant herinneringen ophaalt aan de revolutie en de burgeroorlog. Vanaf 2019 is Trotski op Netflix te zien.
Natuurlijk is de serie niet accuraat; welke historische serie is dat wel? Het interessante aan de serie is dat Trotski zo positief geportretteerd wordt. De onuitgesproken boodschap is dat de Sovjet-Unie er een stuk beter voor zou hebben gestaan als hij de revolutie en het land had kunnen leiden. De producent van de serie zei evenwel dat het geen verschil had uitgemaakt als Trotsky Stalin had verslagen.
Volgens de serie was Trotski de inspirator van de revolutie, maar realiseerde hij zich heel goed dat de bevolking hem door zijn Joodse afkomst nooit zou accepteren als hoogste leider. Lenin, in de serie een twijfelaar met een hoog stemmetje, moest dit dan maar worden. Overigens wordt Stalin afgebeeld als onbetrouwbaar, achterbaks en sinister. In de serie wordt niet verzwegen dat Trotski een massamoordenaar was, voor wie de Revolutie alles rechtvaardigde. Maar de hele commnistische leiding was crimineel.

- Officiële website van kanaal 1 over Trotski: www.1tv.ru/trotsky.
- Internationale website van Konstantin Khabenskiy, die Trotski speelt: www.khabenskiy.com.

Beanpole

de hoofdrolspelersDe film Beanpole van Kantemir Balagov, die furore maakte in Cannes (mei 2019) speelt zich af in Leningrad, nadat de Duitse blokkade van bijna drie jaar was beëindigd. De Tweede Wereldoorlog heeft niet alleen de stad verwoest, maar ook zijn bewoners zowel fysiek als emotioneel gebroken achtergelaten. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, zoeken naar betekenis en hoop terwijl ze hun levens weer proberen op te bouwen.
Bekijk de hoofdrolspelers in Cannes en een trailer van Beanpole
In 2020 verschijnt de film in Nederlandse bioscopen

affiche van de filmState Funeral

Binnenkort verschijnt de documentaire State Funeral (Nederland/Litouwen, 135 minuten) van regiseur Sergey Loznitsa in de Nederlandse bioscopen. De documentaire gaat over de begrafenis van Jozef Stalin, die op 5 maart 1953 overleed, en bestaat geheel uit unieke, nooit vertoonde archiefbeelden. Zijn dood was een grote schok voor de Sovjet-Unie. De begrafenisceremonie werd bijgewoond door tienduizenden rouwenden, die hun 'rode tsaar' snikkend de laatste eer komen bewijzen.
Het begrafenisspektakel werd door de Pravda omschreven als 'het grote afscheid' In de documentaire wordt elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin vier dagen lang gevolgd, tot aan de ceremoniële bijzetting in het mausoleum.
De filmcriticus van de krant Meduza, Anton Dolin, wees erop dat de Engelse vertaling van de filmtitel state funeral ook gelezen kan worden als begrafenis van de staat. Zo heeft Loznitsa het echter niet bedoeld want de Russische titel is eenduidig: Gosoedarstvennye Pochorony.

Blinibioscoop

bioscoopzaalIedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.
De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Ook verschijnen op de website publicaties over kunst, cultuur, geschiedenis en dergelijke van de Sovjet-Unie en Rusland.


DIVERSEN

afbeelding van 3 kranten met dezelfde kopDe vierde macht, pijler van de democratie

Het Centrum voor Russische Studies van de KU Leuven organiseert een discussiebijeenkomst met prominente Russische journalisten en VRT-journalist Jan Balliauw als moderator. Voertaal is Engels.
Hoewel een groot deel van de Russische media in handen van de staat blijft, is in het land de afgelopen jaren ook een krachtige onafhankelijke journalistiek opgestaan, met een sterk gevoel voor solidariteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid, en grote aantallen lezers.

Boekpresentatie: Rusland, onveranderlijk anders?

cover van het boekIn het nieuwe boek Rusland, onveranderlijk anders? wordt Rusland bestudeerd aan de hand van enkele kernbegrippen die cruciaal zijn om de geschiedenis, cultuur, en buitenlandse politiek van het land beter te kunnen begrijpen: contestatie, traditionalisme, etatisme. De bijdragen aan deze bundel, van onder meer Marc Jansen, gaan diep in op markante episodes uit de Russische geschiedenis, opmerkelijke artistieke ontwikkelingen, nieuwe beleidslijnen. De hoofdstukken vormen telkens een uniek verhaal op zich dat een interessante episode of minder bekend aspect van de Russische maatschappij en cultuur belicht.
De grote vraag van dit boek is of Rusland wel zo grondig veranderd is, dan wel terug de draad opgenomen heeft. Moeten de jaren negentig niet eerder als een anomalie beschouwd worden, een korte ruis in Ruslands geschiedenis? Patriottisme, respect voor tradities en het roemrijke verleden werden steeds prominenter vermeld als gemeenschappelijke 'waarden' die Rusland als 'sterke staat' consolideren. Meer dan ooit wordt het belang van eigen verleden en tegelijkertijd de grote verschillen met andere landen benadrukt. Continuïteit en contestatie. Is Rusland onveranderlijk anders?

Nederlands Instituut in St. Petersburg

Het NIP biedt mogelijkheden voor studenten, onderzoekers en docenten van de participerende universiteiten. Het aanbod bestaat uit onderwijs, stages, onderzoeksmogelijkheden en studiereizen. Ook bieden het NIP beurzen en begeleiding bij scripties of andere individuele onderzoeksprojecten van studenten in Rusland. Studenten komen zelf met een onderzoeksplan.
Website NIP

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique of www.smirnova.eu.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2017 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne, Georgië.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam en Schiedam.
In Almere bevindt zich de Russische school Znatoki.