Rusland in 2013 (9): militaire zaken

René Does

Als vervolg op twee eerdere series op deze site, over de ontwikkelingen in Rusland in de jaren 2011 en 2012 en de ontwikkelingen in het eerste decennium van deze eeuw, start nu een serie over de ontwikkelingen in Rusland in 2013. De serie wordt weer gemaakt op basis van de speciale dikke eindejaarsbijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant), van 30 december 2013.

De redactie van Nezavisimaja Gazeta behandelt in de bijlage veertien categorieën onderwerpen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, Russische regio´s, 'nabije' buitenlandse politiek (de veertien andere voormalige sovjetrepublieken die al dan niet lid zijn van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten), 'verre' buitenlandse politiek (buiten de voormalige Sovjet-Unie), maatschappij, wetenschap, militaire zaken, religie, cultuur, literatuur, kunst en televisie.

De keuzes van de redactie zijn vaak voorspelbaar, maar soms ook onverwacht. Hieronder het negende deel, over militaire zaken in Rusland.

 1. Nadruk op nucleaire verdediging. Nucleaire wapens kregen in de verdediging van Rusland een nog grotere rol toebedeeld. Dit bleek uit ontmoetingen van president Vladimir Poetin in begin december met de hoogste militaire leiders en directeuren van defensiebedrijven en uit zijn jaarlijkse rede voor de Federale Vergadering op 12 december.
  Poetin beloofde verdere modernisering en uitbreiding van de nucleaire defensiekrachten. Hij beloofde sowieso dat de Russische staat niet op het leger zou bezuinigen. In 2003 bedroeg de begroting van het Ministerie van defensie 600 miljard roebel; in 2014 zou deze stijgen tot 2,3 biljoen roebel (circa 50 miljard euro).
 2. Onverwachte testen gevechtskracht. Onderdelen van het Russische leger kregen onverwachte controles te verwerken om hun gevechtskracht te testen. De eerste test was in februari. Daarna volgden er nog vijf. Zo werden in juli in het Oostelijke militaire district 160.000 manschappen, 6.000 tanks en ander rijdend materieel, ruim 130 gevechtsvliegtuigen en helikopters, 75 gevechtsschepen en 102 ondersteunende schepen (de schepen van de Stille Oceaanvloot) getest.
  Minister Sergej Sjojgoe van Defensie concludeerde dat de militairen ´slecht hadden geschoten´, waarna hij extra schietoefeningen gelastte. Alle testen met intercontinentale ballistische raketten verliepen voorspoedig.
 3. 2 tanks

  Enkele deelnemers. Foto: Ministerie van Defensie. Kijk op vitalykuzmin.net voor meer foto's.

  Internationale tankbiatlon gehouden. In de skisport heb je de biatlon als discipline. In Rusland zijn ze op het idee gekomen dat je ook met militaire tanks een biatlon kunt houden. Bij het dorp Alabino in de provincie Moskou, op het oefenterrein van de Kantemirov-divisie, werd op 17 augustus de internationale ´Tankbiatlon 2013´ gehouden, waaraan teams uit Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië deelnamen. Uit Rusland deden ruim 80 tankbemanningen uit alle militaire districten van het land mee. De tanks moesten een parcours van 18,3 kilometer afleggen. Bij missers tijdens het onderdeel schieten moest een strafrondje van 500 meter worden gereden.
  Een tankbemanning uit het Westelijke militaire district won. De bemanningsleden kregen een Niva-auto, beschikbaar gesteld door de fabriek Oeralvagonzavod. Het is de bedoeling dat de internationale Tankbiatlon een jaarlijks terugkerend evenement wordt.
 4. Maatschappelijke inbedding. Het Russische leger wil onder de nieuwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe een sterkere band met de samenleving krijgen. Dit uit zich onder meer in grotere openheid over de moderniseringsplannen, de oprichting van het speciale militaire televisiekanaal Zvezda (Ster) en rondleidingen voor journalisten. Grotere populariteit is ook noodzaak, want nog steeds zijn er meer Russische jongens die de dienstplicht weten te ontlopen dan vervullen.
 5. Leger gaat internet op. Ter land, ter zee en in de lucht: daar is het Russische leger allemaal wel aanwezig. Daar moet in 2014 ook het internet bijkomen. Want ook vanuit de cyberruimte zal steeds vaker gevaar voor de nationale veiligheid komen. Op het terrein van cyberdefensie zal Rusland met name de westerse landen moeten volgen.

Vorige afleveringen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, regio's, buitenlandse politiek in de voormalige Sovjet-Unie, algemene buitenlandse politiek, maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschap.
Volgende aflevering: religie.
Bron: Nezavisimaja Gazeta, 30 december 2013