Rusland in 2017 (9): militaire zaken
René Does
Als vervolg op zes eerdere series op deze site, over de ontwikkelingen in Rusland in de jaren 2011 en 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en de ontwikkelingen in het eerste decennium van deze eeuw, start nu een serie over de ontwikkelingen in Rusland in 2017. De serie wordt weer gemaakt op basis van de speciale dikke eindejaarsbijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant), van 28 december 2017.
De redactie van Nezavisimaja Gazeta behandelt in de jaarlijkse bijlage veertien onderwerpen (dit jaar iets andere dan vorig jaar): algemene ontwikkelingen, politiek, economie, Russische regio's, 'nabije' buitenlandse politiek (de veertien andere voormalige sovjetrepublieken die al dan niet lid zijn van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten), buitenlandse politiek (buiten de voormalige Sovjet-Unie), wetenschap, onderwijs, gezondheidszorg, militaire zaken, religie en maatschappij, cultuur, kunst, literatuur en televisie.
De keuzes van de redactie zijn vaak voorspelbaar, maar soms ook onverwacht. Hieronder het negende deel, over mondiale en Russische militaire zaken.
- Nieuw Amerikaans vliegdekschip. De Amerikaanse marine nam op 31 mei een supernieuw vliegdekschip in gebruik, de Gerald R. Ford.
Klik op de foto voor meer info.
Het schip heeft een waterverplaatsing van 100.000 ton, een maximale lengte van 337 meter, een maximale breedte van 78 meter en een hoogte van 41 meter boven de waterspiegel. De bemanning omvat 4.660 mensen. Op het schip zijn 75 tot 90 straaljagers gestationeerd, die dagelijks 160 tot 220 gevechtsvluchten kunnen uitvoeren.
Vliegdekschepen zijn een effectief militair middel tegen zwakkere tegenstanders. Op basis van kwalitatieve indicatoren is er de volgende ranking van landen met vliegdekschepen in de wereld: de Verenigde Staten (10 vliegdekschepen), Frankrijk (1), Italië (2), China (2), Groot-Brittannië (1), India (1), Brazilië (1) en Rusland (1).
- Eerste Chinese militaire basis in het buitenland. China nam op 1 augustus zijn eerste buitenlandse militaire basis in gebruik, namelijk in Djibouti in de Hoorn van Afrika. Behalve dat Djibouti een politiek stabiel land is, heeft het geopolitiek een belangrijke strategische ligging aan de toegang van de Rode Zee tot de Indische Oceaan. De militaire aanwezigheid in de regio maakt het China mogelijk zijn economische belangen in Afrika te verdedigen en in de buurt te zijn van hedendaagse militaire conflictgebieden.
- Militaire oefening 'Zapad-2017'. Van 14 tot 20 september hielden de Russische en Wit-Russische strijdkrachten een grote gezamenlijke militaire oefening onder leiding van generaal Valeri Gerasimov onder de naam 'Zapad-2017' (Zapad betekent 'Westen'). Het doel was het oefenen van 'het afweren van agressie tegen de Russisch-Wit-Russische uniestaat'.
Volgens de organisatie namen er 12.700 militairen aan de oefening deel, alsmede 680 'eenheden militaire techniek', voor de aanvoer waarvan 4.162 treinwagons werden ingezet. De oefening ging gepaard met een 'informatie-oorlog' tussen Rusland en de westerse grootmachten. Die laatsten stelden dat de militaire oefening veel omvangrijker was dan de Russen voordeden en dat er 240.000 militairen aan deelnamen. Rusland noemde deze westerse beweringen 'absurd'.
- Noord-Korea nieuwe kernmacht. Op 29 november meldde Noord-Korea dat het met succes een proef met een intercontinentale ballistische raket had gehouden. Omdat het land verder ongeveer 60 kernkoppen bezit, kan Noord-Korea nu nucleair het Amerikaanse vasteland bereiken. Hiermee was het een kernmacht geworden.
Als antwoord hadden de Verenigde Staten in Zuid-Korea THAAD-antiraketten geplaatst en in Japan Patriot-raketten. 'Het Russische Ministerie van Defensie twijfelt aan het succes van het Noord-Koreaanse raketprogramma,' aldus de Nezavisimaja Gazeta.
Klik voor een vergelijking: which would win?
- Nieuwe straaljager SU-57. Vanaf het militaire oefenterrein bij Zjoekov onder de rook van Moskou werd op 5 december een 17 minuten durende testvlucht gehouden met de SU-57, een nieuwe straaljager van de 'vijfde generatie'. De nieuwe straaljager maakt indruk qua snelheid, wendbaarheid en gevechtskracht.
Het vliegtuig kan 10 'lucht-lucht' en 10 'lucht-grond' raketten dragen. Volgens de krant is de SU-57 op de genoemde aspecten zelfs nog iets beter dan zijn Amerikaanse tegenhanger, de F22 'Raptor'.