Rusland in 2016 (14): televisie
René Does
Als vervolg op vier eerdere series op deze site, over de ontwikkelingen in Rusland in de jaren 2011 en 2012, 2013, 2014, 2015 en de ontwikkelingen in het eerste decennium van deze eeuw, start nu een serie over de ontwikkelingen in Rusland in 2016. De serie wordt weer gemaakt op basis van de speciale dikke eindejaarsbijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant), van 29 december 2016.
De redactie van Nezavisimaja Gazeta behandelt in de jaarlijkse bijlage veertien categorieën onderwerpen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, Russische regio's, 'nabije' buitenlandse politiek (de veertien andere voormalige sovjetrepublieken die al dan niet lid zijn van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten), 'verre' buitenlandse politiek (buiten de voormalige Sovjet-Unie), maatschappij, wetenschap, militaire zaken, religie, cultuur, kunst, literatuur en televisie.
De keuzes van de redactie zijn vaak voorspelbaar, maar soms ook onverwacht. Hieronder het veertiende en laatste deel, over de Russische televisie.
- Geen veranderingen bij NTV. Voor het eerst in zijn geschiedenis presenteerde de publieke televisiezender NTV in september een vooruitblik op het nieuwe televisieseizoen. Deze werd gepresenteerd door NTV-presentator Vadim Takmenev en de nieuwe directeur van de zender, Aleksej Zemski. De laatste kondigde 'nieuwe content' aan, waaronder de ontwikkeling van 100 nieuwe televisieseries en vertoningen van grote Russische films.
De Nezavisimaja Gazeta signaleerde met teleurstelling dat er eigenlijk niets is veranderd bij NTV: politieseries en andere oppervlakkige series op prime time en politieke programma's die de indruk wekken de zittende macht te willen behagen.
- Eurovisie-2016. Het Eurovisie Songfestival, dat op 10, 12 en 14 mei in Stockholm werd gehouden, had dit jaar voor het eerst een nieuwe formule: naast de publieksjury was er nu ook een vakjury die de artiesten punten gaf (van 1 tot 12, met weglating van 9 en 11 punten). Dit was vooral ingevoerd om de gebruikelijke snelle duidelijkheid over de uitslag bij de publieksjury te voorkomen.
Terwijl het publiek de Russische deelnemer, zanger Sergej Lazarev, op de eerste plaats liet eindigen, ging de eindoverwinning na de stemming van de vakjury naar de Oekraïense deelneemster, de Krim-Tataarse zangeres Jamala, die in haar liedje 1944 zong over de deportatie van de Krim-Tataren van de Krim in dat jaar door Stalin. 'Hier kan men spreken over duidelijke en openlijke politisering van de Eurovisie-wedstrijd van dit jaar', aldus de Nezavisimaja Gazeta.
- TEFI's 2016 uitgereikt. Op 28 juni werden in het Moskouse televisiecomplex Ostankino de winnaars van de TEFI-2016 bekend gemaakt. In de jury zaten 140 medewerkers van de Russische televisiezenders. In totaal werden er 37 TEFI's uitgereikt in verschillende categorieën dagtelevisie en avondtelevisie.
Zo ging de prijs voor beste reportage naar De bevrijding van Palmyra van televisiezender Rossija en de prijs van beste informatieve programma naar het avondnieuws van 23.00 uur van Rossija. De meeste prijzen gingen naar de zender Eerste Kanaal, namelijk 13.
Tot grootste gebeurtenis in het voorgaande televisieseizoen werd het voorlezen van de roman Oorlog en vrede van Lev Tolstoj door een reeks van politici, kunstenaars, artiesten en gewone Russen op de cultuurzender Koeltoera gekozen.
- Veel wijzigingen in zenderdirecties. Het televisieseizoen 2015-2016 werd gekenmerkt door een groot aantal wijzigingen in de directies van landelijke televisiezenders. De Nazavisimaja Gazeta besteedt speciale aandacht aan die binnen STS Media. Daar werd op 30 mei Joeliana Slasjtsjevaja als directeur vervangen door Vjatsjeslav Moeroegov, op dat moment hoofdproducer van het filmproductiebedrijf Art Pictures Group.
Moergoelov was daarvóór, van 2008 tot 2014, directeur geweest van de televisiezender STS, onderdeel van STS Media. In deze periode had hij zich onderscheiden door de succesvolle lancering van 50 'televisieprojecten' op STS, waaronder een reeks televisieseries.
- Wijzigingen in top Gazprom-Media. Ook in de top van de televisiezenders van Gazprom-Media, de mediatak van het grote Russische staatsgasbedrijf Gazprom, vonden personele wisselingen plaats. Onder de 'subholding' Gazprom-Media vallen de televisiezenders TNT, Pjatnitsa (Vrijdag), TV-3 en 2x2. Zo moest de succesvolle TNT-directeur Igor Misjin officieel als directeur terugtreden, omdat hij naast een Russisch paspoort ook nog een Grieks paspoort bleek te bezitten. Zijn functie werd formeel overgenomen door de directeur van Gazprom-Media, Artoer Dzjanibekjan.
De Nezavisimaja Gazeta heeft veel prijzende woorden voor de mediaholding van Gazprom, zoals over het project rond de schrijver Nikolaj Gogol en de serie Tsjernobyl. Zone van vervreemding op de op 'mystiek' gerichte zender TV-3. Verder verwacht de krant veel van de lancering van twee nieuwe televisiezenders door Gazprom-Media: TV-4 en KIT (Film en Televisie), dat zich zal richten op de productie van series, volwaardige televisiefilms en documentaires.
Vorige afleveringen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, regio's, nabije buitenlandse politiek, buitenlandse politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, wetenschap, militaire zaken, religie, cultuur, kunst en literatuur.
Bron: Nezavisimaja Gazeta, 29 december 2016